Kompozit Deck Nedir?

18 Eyl    Genel uhud34
Eyl 18

Kompozit Deck Nedir?

Kompozit Deck Nedir ? Ahşap Plastik Kompozit (İngilizcesi Wood Plastic Composite – WPC), ahşap tozu (talaş) ve plastik PVC, PE ya da HDPE ve %5 ila %10 arasında değişen oranda kimyasal bileşim karışımından ekstrüzyon yöntemiyle elde edilmektedir. Ürünün, ahşap olması ve ahşap görünümlü olması ile çekiciliği artmakta ve insan tabiatına uygun bir malzeme olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle gıda üretim ve tüketiminin söz konusu olduğu alanlarda ahşabın ve deck in uyumu tartışılmazdır. Bu noktada ahşap kompozit ürün ahşaba çok önemli bir alternatif olmaktadır. Ahşap gibi görünen, deck plastikle dayanıklılığı artırılmış ve dış mekanlarda ahşabın maruz kaldığı dezavantajları da (su, nem, yosun, küf, çürüme, yanma gibi) ortadan kaldıran bir ürün olarak ortaya çıkmaktadır.

Kompozit Deck : Yaygın kullanım alanı vardır. Çöp kutuları için örneğin görsel estetik şık bi üründür. İçinde ahşap olması ve ahşap görünümlü olması ürünün çekiciliğini artırmakta, insan ruhuna uygun huzurlu bir malzeme olarak ortaya çıkmaktadır.

**2015 yılına doğru profillerin hammaddesi olarak da kullanılarak pencere doğrama yapımında da gündeme gelmesi ve bunun yaygınlaşması öngörülmektedir.

Bileşim:

Ahşap kompozit üretimi yapan markalar çoğunlukla %50 ahşap, %40 PVC ya da PE ve %10 kimyasal bileşim sıkılaştırıcı/sertleştirici kullanırlar. Bu oranlar markaya göre +- %5-10 değişebilmektedir. Bazı markalar ise PVC/PE yerine HDPE (high density poly-ethylene; yüksek yoğunluklu polietilen) kullanmaktadır. HDPE daha dayanıklı ve kalitelidir. HDPE kullanan markaların fiyatları da o ölçüdedir. Değerlendirme yapılırken bu tip detaylar da gözönünde bulundurulmalıdır.

Özellikleri:

Ahşap Plastik Kompozit Ürünler:

  • Ağaç keserek değil marangozhanelerden temin edilen talaşlarla imal edilirler.
  • Sudan ve güneşten etkilenmezler, küflenme yapmazlar. Dayanıklı, sağlam, yosun tutmaz, çevre dostu, geri dönüşümlü, doğal ve sıcak görünümlüdürler. Ultra viyole ışınlarına karşı da dayanıklıdırlar.
  • Montajı kolaydır, asite karşı dirençlidirler.
  • Bakım ve boya gerektirmez (istenirse verniklenebilir ya da boyanabilir)
  • Anti-bakteriyeldir, kıymıklanmaz
Kesit:

Ahşap kompozit deck profilleri, genellikle iki kesit halinde piyasada bulunmaktadır:

  1. Karo deck- click sistem: Altlarında bulunan plastik clips strüktür ile 30x30cm veya 40x40cm karo deck halinde sunulan ve montajı lego ya da puzzle yapmak gibi son derece kolay olan profiller halinde sunulur. Yerden yüksekliği düşüktür, hacim kaybı olmaması gereken yerler için idealdir. Bu kesit ile işçilik maliyeti minimal olmakla beraber, bu kesitin uygulanabilmesi için zeminin tesfiyesi tamamlanmış düz beton olması gerekir. Zemini düz olmayan yerlerde montajdan önce zemin düzlenmesi, tesfiye, şap vb. işlemler yapılmış olmalıdır.
  2. Alt-karkaslı sistem: Deck döşemenin altında profil ile aynı malzemeden üretilen U-Karkaslar ile karkaslara dik açıyla, metal klipsler ve vidalar vasıtasıyla döşenir. Karkaslar zemine sabitlenir. Yerden 5-6cm kadar yükselinir. Montajı işçilik yoğun ve hassas bir uygulamadır. Genellikle çamur, çimen, kum vb yumuşak olup yükseltilme ihtiyacı bulunan zeminlerde kullanılır. Montajı esnasında deck profillerinin aralarındaki mesafelerin homojen ve yeterli olmasına dikkat edilmelidir. Bu kesit döşeme alternatifinde fiyatlar değerlendirilirken, aparat, karkas ve işçilik maliyetleri de hesaba katılmalıdır.

AVANTAJLARI

Ahşap Plastik Kompozit ürünler, aşınmaya, çürümeye, iskele kurdu gibi böceklenmelere karşı yüksek dayanım gösterir. İçerisine su almadığı için bileşiminde bulunan ağaç liflerine suyun nüfuz etmesini engeller. Şekil verilebilir, kesilebilir,  ağaç için kullanılan tüm alet ve makinelerle uyum sağlar. Geri dönüşümlü ürünlerden imal edildiği için sürdürülebilir bir ürün olarak kabul edilmiştir. Ürün ömrünü tamamladıktan sonra, beton gibi nihai ürünlere de hammadde olabilirler. Ağaca göre önemli avantajlarından birisi de, istenilen biçime ve forma girebilmesi; bu anlamda endüstriyel ürünler üretebilmektedir.  Bu ürünlere yay, S, oval, tam daire, çeyrek daire, asimetrik geometrik şekiller verilebilmektedir.

Ahşap Kompozit ürünler bakım gerektirmez, üzerilerine ağaç yağı, vernik gibi uygulamalar yapılmasına ihtiyaç duymaz. Boyaya ihtiyaç duymaz, istenilen renkte üretim yapılabilir.

Ahsap Kompozit ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız

Ahşap Kompozit ve Dış Mekanlarda Kullanılabilecek Ahşap – Ağaç Alternatifleri

Dış zeminlerde kullanılabilecek alternatifler:

1. Ahşap – Ağaç (%100 ahşap, %100 ağaç)

2. Ahşap Kompozit- WPC (%50 ahşap talaşı, % 40 PVC ya da PE ve %10 kimyasal)

3. Plastik (%100 plastik)

Ahşap Kompozit, ahşabın doğallığı, sıcaklığı ve konforu ile HDPE’nin olağanüstü gücünü birleştirerek  hiçbir özelliğini kaybetmeden yıllarca kullanabileceğiniz kompozit bir zemin döşemesidir.

Ülkemizde doğal ahşap kullanıcılarının en çok şikayet ettikleri konu, ahşabın bakım zorluğu ve sıklığıdır. Ahşap Kompozit ürünler sizlere bu zorlukları yaşatmaz, çünkü özel bir bakım gerektirmez.

Deck icin Alternatif Ağaç Türleri:

TEAK

Teak ağacı, dünyada sadece uzak doğuda yetişen ve Türkiye’nin de ithal ettiği ağaçlardan biridir. Estetik bütünlüğü tamamlaması ve yağsı  mumlu yapısı sayesinde yarattığı yüzey ile su geçirmezlik katsayısını yükseltmek suretiyle ahşabın suya karşı korunmasını sağlar. Suya dayanıklıdır; rengi de çok güzeldir. Bakım gerektirmez. Mantar, çürüme ve böceklenme gibi etkiler görülmez. Bu açılardan dünyanın en değerli ağacıdır. Tüm bu özelliklerinin neticesinde decking için lüks sınıf sayılabilecek bir alternatiftir.

50×50 karo deck ya da uzun boy deck yapılabilmektedir.

Karo decklerin m2 fiyatları 130 EUR civarındadır. Karo deckte zemin düz olmalıdır, işçilik maliyeti azdır. Uzun boy decklerin m2 fiyatları 200 TL  civarındadır. Uzun boylarda ise “emprenyli çam” ağacından yapılan karkas ile zeminden bir miktar yükselinip ondan sonra deck bu karkas üzerine döşenir. Bu karkasın da m3’ü 700 TL civarındadır.

Karo deck dışındaki döşeme alternatiflerinde, aparat, karkas ve işçilik maliyetleri de hesaba katılmalıdır.

IROKO

Iroko,Teak ağacına alternatif olarak kullanılmaktadır. Teak ağacı denilerek ya da Afrika teaki denilerek de piyasada satılan İroko ağacı, kesinlikle teak ailesinden değildir. Bununla beraber genel olarak teak ağacının kullanıldığı her yerde Iroko da kullanılabilmektedir. Ancak kullanımın uzun ömürlü olabilmesi için ağacın gerekli bakımları zamanında yapılmalıdır. Bu anlamda bakım gerektiren bir ağaçtır. Bununla beraber Türkiye’de Deck ing için en çok kullanılan ağaç IROKO ‘dur. Bakımı için şeffaf yağ ve pigmentli yağlar mevcuttur. Ağacın görünümünü kaybetmemesi ve daha uzun ömürlü olabilmesi için;

Piyasada “şeffaf tik yağı” olarak bilinen yağlar kullanılır ise 2 ayda 1,

Piyasada “renkli tik yağı “ olarak bilinen pigmentli yağ kullanılır ise yılda 1 bakım yapılmalıdır.

Şeffaf yağın litresi 8,5-15 TL arasında,

Pigmentli yağın litresi ise 25 TL civarında seyretmektedir.

IROKO karo deck lerin m2 fiyatı 45 EUR civarındadır. Karo deckte zemin düz olmalıdır, işçilik maliyeti azdır.

IROKO uzun boy deck lerin m2 fiyatı 38 EUR civarındadır. Uzun boy  deck döşemesinde,  “emprenyeli çam” ağacından yapılan karkas ile zeminden bir miktar yükselinip ondan sonra bu karkas üzerine deck döşemesi yapılır. Bu karkasın da m3’ü 700 TL civarındadır.

Karo deck dışındaki döşeme alternatiflerinde, aparat, karkas ve işçilik maliyetleri de hesaba katılmalıdır.

Yılda bir bakım yapılmasına karar verildiğinde de, tam 1 yıl geçmesi beklenmemeli, ağaç kararmaya başlamadan yağ ile bakımı yapılmalı ve ahşap görüntüsü korunmalıdır. Zira bu ağaçlar doğaları itibarıyla yağlı oldukları için dışarıdan uygulanan yağı çabuk atabilmektedirler.

Kaba bir hesapla; 100 m2 bir alana döşenmiş olan IROKO ağacının renkli pigmentli yağ ile bakım maliyeti 250 TL (her yıl bakım yapılacağı için yılda bir 250 TL masraf gerektirir) olacaktır.

Bakımları düzenli yapılan ağaçların 4-5 yıl süreyle dayandığı görülmüştür. İçlerinde reçine bulundurmayan yapraklı ağaç sınıfındaki ağaçlar (Teak, Iroko, IPE gibi), içinde reçine bulunduran iğne yapraklı ağaçlara(çam, köknar, lareks gibi) göre aha dayanıklı olurlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now ButtonFİYAT TEKLİFİ İSTE